Va aflati aici: Acasa | Alimentatie | Canepa – Un Aliment Valoros

Canepa – Un Aliment Valoros

canepaPana nu demult nu ne-am fi gandit la canepa ca la un aliment de o valoare extraordinara. Canepa este o planta tehnica, dar si alimentara, iar semintele decorticate de canepa constituie o sursa ideala de energie (510 Kcal%), bogata in proteine complete cu valoare biologica ridicata – asemanatoare cu cea a carnii, dar in cantitate mai mare decat in aceasta (cca 30 g la 100 g produs).

Calitati

Canepa contine grasimi polinesaturate, omega-6 cca 21 g%, omega-3 cca 7 g% si omega-9 cca 8 g%. Contine cca 11 g glucide complexe si peste 9 g fibre alimentare, constituind astfel o sursa buna de aceste componente absolut necesare detoxifierii colonului, mentinerii glicemiei si grasimilor din sange la niveluri fiziologice normale, contribuind la prevenirea diabetului, bolilor cardiovasculare si a cancerelor colorectale.

Semintele de canepa sunt bogate in vitaminele B1, B2, B3, B6, vitamina E si minerale: calciu 80 mg%, fier 10 mg%, magneziu 630 mg%, potasiu 1000 mg%, fiind recomandate in stari depresive, disfunctii neuromusculare, oboseala cronica, convalescenta, dar si pentru copiii in crestere, femei gravide, varstnici, persoane care fac efort intelectual si fizic (sportivi, munci grele).

Intrebuintari

Semintele decorticate de canepa se pot folosi in salate, supe, ciorbe; pot fi adaugate la sfarsitul prepararii gratarelor, dupa racirea carnii (vita, pasare, peste). Se pot prepara diferite feluri de mancare sau dulciuri, de preferat in stil raw-vegan. Semintele de canepa decorticate se pot consuma si intre mese, ca o gustare (de exemplu, paine unsa cu unt, peste care presarați semințele).

Uleiul de canepa presat la rece se va folosi doar pentru salate, sosuri, dressing-uri si nu se va incalzi/praji. Se pastreaza in sticle inchise la culoare, ferite de caldura si lumina solara.

De asemenea, semintele de canepa se pot transforma si in unt, ca o alternative la untul de origine animala. Iata și o rețeta de unt de semințe de canepa: 2 cani seminte decorticate, 3-4 catei de usturoi sau dupa gust, 4-5 linguri de ulei de canepa presat la rece, 1 lingura sos de soia light cu putina sare, sare de mare integrala, dupa gust, condimente dupa gust: piper, patrunjel, marar, menta, busuioc. Mixati ingredientele intr-un blender pana la consistenta dorita, untoasa. Untul se tine la frigider, in borcan inchis si se serveste pe paine sau ca garnitura la orez, cereale, legume.

Exista de asemenea in comert si batoane cu seminte de canepa si fructe, preparate fara foc – alternativa ideala de gustare!

Si, profit din nou de aceasta ocazie (desi stiu ca risc sa va plictisesc) pentru a va reaminti sa va echilibrati dieta cu tot ce inseamna aliment viu, integral, sanatos: seminte, vlastari, nuci, fructe si legume crude, de sezon!

Despre Alexandra Alexandru

Alexandra Alexandru
Alexandra lucreaza de peste 5 ani ca editor al cartilor profesorului Mencinicopschi. Pasiunea pentru domeniul culinaro-dietetic, experienta capatata alaturi de dl. profesor, dar si faptul ca a devenit mama in noiembrie 2011, au contribuit la imbunatatirea stilului sau de viata si a alimentatiei in general.

Spune-ti parerea

Inapoi sus
%d bloggers like this:
shared on wplocker.com